המרכיבים הבריאים לסלט שלך

רחל בראל, מנהלת שירותי בריאות, "עד 120" הוד השרון

בשנים האחרונות אנו עדים למחקרים רבים וחשובים על מזונות מן הטבע וחשיבותם בתזונה שלנו. במאמר זה אתמקד בעיקר במזונות שכיחים ובריאים.

  • חסה ערבית:  עשירה באשלגן שמביא להורדת לחץ דם, ומכילה סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, המפחיתים את הסיכון להתקפי לב.
  • ברוקולי טרי מכיל חומצה פולית וסיבים תזונתיים, כמו גם ויטמינים ומינרלים בריכוז גבוה. יתרון חשוב – מכיל חומרים נוגדי סרטן הדם והשחלות.
  • צנון או צנונית: מקור מעולה לאשלגן, ויטמין C, חומצה פולית ומגנזיום. הפיגמנט הוורוד המצוי בקליפה מאט את תהליך ההזדקנות. הצנון אף טוב לשפעת כיוון שהוא מקל על גודש באף ועל הנשימה.
  • עגבניות שרי:  עדיפות על עגבניות רגילות כיוון שריכוז הויטמינים והפיטוכימיקלים גבוה יותר בהן. הן דלות בקלוריות ומכילות ריכוז טוב של ויטמין A,C.
  • בליקופן – אנטי אוקסידנט, התורם למניעת סרטן מסוגים שונים ולהפחתת הסיכוי למחלות לב וכלי דם.
  • פטריות: רצוי להשתמש בכיפת הפטריה בה מצוי הערך התזונתי הגבוה. מכילות כמויות ניכרות של ויטמינים ותרומתן העיקרית בתכולת הברזל והסלניום.
  • כרוב סגול: מכיל יותר ויטמינים מהכרוב הלבן והירוק. יש בו חומר נוגד חמצון התורם להאטת תהליך ההזדקנות, נוגד דלקות ומגן על הגוף מפני סיבוכים הנוצרים ממחלות. מהווה מקור זמין לסידן.
  • בצל: מהווה "תרופה" רבת עוצמה הודות לתרכובות הגופרית שבו, התורמות לדילול הדם ומפחיתות את הסיכון למחלות לב וסוגי סרטן מסויימים. עשיר בכרום המוריד את רמת סוכר בדם. מכיל חומר הנוגד דלקות, ומקל על מעברי הנשימה.
  • פטרוזיליה: "מולטי ויטמין טבעי". מפחיתה הסתברות למחלות לב, מנקה כלי דם ומקלה על נפיחות ורידים. משופעת בנוגדי חימצון ומונעת היווצרות אבני כליות, מורידה סיכון למחלות פרקים ומסלקת ריחות רעים מהפה.
  • גזר: ייחודו בבטא קרוטן. מקור לויטמין A, החיוני לראייה, יחד עם הסיבים התזונתיים תורם הגזר להפחתת סיכון למחלות לב ,להסדרת עיכול ומניעת עצירות,  הפחתת רמות כולסטרול בדם.
  • פלפל ירוק כהה: כמו המלפפון על קליפתו, מכיל כלורופיל התורם להגנה מפני חומרים מסרטנים. מהווה מקור משמעותי לחומצות הידועות כמונעות סרטן, עשיר בויטמין C.

ולסיכום:

כאשר אתם קונים ירקות ופירות, העדיפו אותם קטנים וטריים. ככל שצבעם חזק יותר, כך גבוהה תכולת הפיטוכימיקלים. ככל שהירק נחשף יותר לשמש, כך עולה רמת הוויטמינים שבו וכך גם הופך צבעו כהה ועמוק יותר. אמנם הסלט יכול להיות גדול וומשביע, אך אינו מהווה תחליף לארוחה מלאה. כדי להפוך סלט לארוחה משביעה, יש לשלב אותו עם מאכלים עשירים בחלבונים ושומנים בלתי רווים, כמו: עוף, טונה, ביצים, גבינות קשות דלות שומן. תוספות עשירות בשומן בריא: שמן זית, פשתן גרוס, אגוזי מלך, אבוקדו, גרעיני דלעת ועוד. שילובים אלה מבטיחים הרכב משלים של ארוחה איכותית, בריאה ומשביעה המתאימה לכל דיאטה.