מעלות־תרשיחא
מופת של דו־קיום.
במורדות הרי הגליל המערבי, קילומטרים ספורים מגבול ישראל־לבנון ובגובה של כשש מאות מטרים מעל פני הים, שוכנים הכפר המוסלמי־נוצרי תרשיחא והיישוב היהודי מעלות.
בשנות השישים אוחדו השניים למועצה מקומית אחת וכעבור שלושים שנה קיבלה המועצה מעמד של עיר. המיקרוקוסמוס היהודי־מוסלמי־נוצרי הזה הפך את העיר הגלילית למוקד קולינרי המשלב בין מטבחים שונים, מסורות עתיקות וגישות מודרניות.
במעלות־תרשיחא תוכלו למצוא ברים אופנתיים המגישים פירות ים ואלכוהול לצד מאכלים מסורתיים כמו קובה וממולאים. שוק הבלאדי המפורסם פועל בשבת ותוכלו ליהנות בו מחוויה קולינרית עשירה במיוחד. להתענג על מיצים סחוטים במקום, לטעום מהפירות היבשים, להתבשם מהתבלינים הגליליים, ולנגב פיתה חמה בלבנה חמצמצה לצד זיתים ביתיים. וכמובן לקנח בחלווה גלילית, תאווה לחך.
את הטיול שלנו נתחיל באזור הנוצרי במעלה ההר ליד הכנסייה הקתולית. דרך הסמטאות ושביל האבנים המשולבות נעבור בין בתי מלאכה של מלאכות ישנות אשר מזכירות תקופה יפה שבה קראו לתרשיחא עַרוּס אלְגַ'לִיל – כלת הגליל – ולא בכדי, כי מלבד היותה יפה ומיוחדת הייתה תרשיחא מרכז מסחרי חשוב על צומת הדרכים שבין צפת לעכו.
לצד תושבי הגליל אפשר היה לפגוש אז את הסוחרים מירדן שבאו להציע את מרכולתם, וכן את תושבי בינת ג'בייל שהגיעו מלבנון השכנה. כולם התערבבו עם כולם ובתום הסחר־מכר ישבו כולם על קפה ונרגילה בחמארות הקטנות.
לסמטה הציורית והיפה ביותר בתרשיחא קוראים סמטת האומנים. בסמטה הקטנה מרוכזים אומנים ויוצרים ממגוון תחומים: בניית כלי נגינה, פריטה על עוּד, תיפוף על דרבוקה, ויש גם שף־קונדיטור שהוא אומן מאפים, אומן נפחות ברזל ואומן המתמחה בייצור סכינים מיוחדות בעלות קת עשויה מקרן אייל. הסמטאות הציוריות של תרשיחא יכולות בהחלט להזכיר נוף של כפר ציורי בסיציליה או ביוון.
בשנים האחרונות זוכה תרשיחא לעדנה מחודשת המעלה אותה על מפת התיירות. היא התעוררה לחיים הרבה בזכות צעירי הכפר המזרימים אליה אנרגיות חדשות בדמות יוזמות עסקיות ושיתופי פעולה. במקום התפתחה כאמור סצנה קולינרית מרתקת וסצנת חיי לילה מדליקה. שתיהן מושכות למקום תיירים רבים. כל אלה משתלבות נפלא עם כל מה שכבר יש למקום להציע – בתים יפים וסמטאות אבן ציוריות, מסגדים וכנסיות, נוף פנורמי מרהיב, חנויות של בעלי מלאכה בניחוח של פעם, שוק צבעוני, חומוסיות ומאפיות. תוסיפו לכל אלו רב־תרבותיות ותושבים מאירי פנים ומכניסי אורחים, וקיבלתם יעד תיירותי מעניין ומרתק ששווה להגיע אליו גם מרחוק.
מקומות מומלצים במעלות – תרשיחא
השוק של שבת
לשוק היסטוריה של יותר ממאה שנה, אבל בשנים האחרונות הוא זוכה לעדנה מחודשת ולפופולריות רבה. בשיטוט בין הדוכנים תמצאו תבלינים, פיצוחים, שמן זית, הררי זיתים, עשבי בר עונתיים, פירות בטעם של פעם וירקות בלאדי שנשלפו עם שחר מהאדמה.
הכיכר המרכזית מעלות־תרשיחא
אלאמיר
חובבי חומוס רבים טוענים בתוקף כי כאן מתחבאת אחת ממנות החומוס הטובות בארץ. מלבדה מגישים פה גם אוכל לבנוני ביתי נהדר ומנחם. בעלת המקום, חיאת, מכינה מנות לבנוניות פשוטות אך נדירות בטעמן, כמו תבשיל בורגול וחומוס, תפוח אדמה במילוי בשר עסיסי וצנוברים וקובה.
השוק 22 מעלות־תרשיחא, 077-9100141
פלאפל יוסף
הפלאפל הכי טעים והכי מפורסם בעיר מסתתר בין דוכני השוק. הכדורים הזהובים מטוגנים בשיטה מיוחדת, והתיבול העדין יחסית מעניק להם טעם מקורי וטוב כמו פלאפל של פעם. מלבד הכדורים הזהובים הפריכים, נערמים בתוך הפיתה גם סלטים טריים וטחינה מצוינת.
השוק 13 מעלות־תרשיחא, 050-4778129
ממתקי אבו ג'ימי
פינת חמד נוספת הנחבאת בין דוכני השוק של יום שבת ומציעה סוגים שונים של בקלאווה, ויש אפילו בקלאווה טבעונית. אבל עם כל הכבוד לבקלאווה, הסיבה האמיתית לעצור כאן היא הכנאפה בוואריאציות שונות: הנמורה עם תערובת המלבי וקפה הפוך עם הל.
השוק 8 מעלות־תרשיחא, 04-9974552
בוזה
לפני שש שנים פתחו אדם זיו מקיבוץ סאסא ועלאא סוויטאת ממעלות־תרשיחא גלידרייה. מה שהתחיל כסיפור מרגש של דו־קיום הפך במהרה לרשת גלידריות פופולרית. טעמי הגלידה ב‘בוזה’ (גלידה בערבית) מבטאים את כל מה שמזוהה עם הגליל; גלידת קשיו עם טופי מלוח או גלידת ערק עם מלון ושקדים. נוסף לטעמים אלו תמצאו גם גלידת קפה ברוטב באטר סקוטש וגלידת שוקולד מלח־ים. ואם כל זה לא מספיק, אז כדאי לדעת שהקונדיטורית מיכל בוטון יצרה עבור הרשת גביעים בטעמים הל וקינמון ושוקולד מלוח. שמות הטעמים כתובים בערבית ובעברית. בוזה אגב אינה רק גאווה מקומית. האו"ם בחר בגלידרייה לאחד משבעה־עשר עסקים ברחבי תבל ההופכים את העולם למקום טוב יותר.
השוק 1 מעלות־תרשיחא, 04-8738984