הדרך הטבעית בחירתה של אביטל

אביטל

“להיות טבעוני זה נפלא אם יודעים לאזן ולאכול נכון,” במילים אלו נפתח המפגש עם אביטל סבג שנערך במטבח ביתה הקסום שבצהלה. בחיוך רך, בקלילות מעוררת השתהות ובמיומנות רבה היא מלהטטת ומכינה מנות יפות למראה וטעימות להפליא המצליחות לגרום גם לסקפטית כמוני להתענג וליהנות מחוויה קולינרית של המטבח הטבעוני.

אביטל סבג, בת חמישים וארבע, תל-אביבית ואימא גאה לחמישה ילדים, שכולם עוסקים במוסיקה ובאומנות וממשיכים בצורה כזו או אחרת את דרכה כנגנית ובעלת החנות המיתולוגית והמוסד המכובד ‘בית התקליט’. בביתה שבצהלה היא מלמדת, מטפלת, אופה, רוקחת ומבשלת אוכל טבעוני עם הרבה אהבה לפרי האדמה.

בית הספר לבישול טבעוני נמצא בקומה הראשונה שבביתה. במהלך השבוע מגיע קהל מגוון של אנשים, מילדים ועד בני הגיל השלישי, כדי ללמוד, להתפתח ולעשות שינוי באורח החיים שלהם.

בקומה התחתונה ממוקמת הקליניקה שלה, שם היא מקבלת קהל למעלה מעשרים וחמש שנים, מייעצת ומטפלת ברפואה סינית ונטורופתית ומלמדת זן קוריאני.

איך הכול התחיל?

“ב-1988 נולד בני הבכור יוסי זיו. המעבר לאימהות והמחלה של אביו של יוסי פתחו בי צוהר והעמיקו את הכמיהה שלי לחיים מאוזנים, לסביבה אקולוגית בריאה וגם את הרצון שהגיע מאוחר יותר לחקור ולהבין לעמוק מהו מזון מזיק או מיטב ואיך אנחנו יכולים לסייע לגופנו להחלים בדרך טבעית. מובן שהחקירה והלימודים חידדו ושינו את אורח החיים שלי מקצה לקצה. המטבח השתנה וגם חומרי הגלם השתנו, וגם אני נהפכתי לצמחונית. את הטבעונות פגשתי בשמונה השנים האחרונות כשהתחלתי לתרגל זן קוריאני. הסתובבתי במנזרים שבקוריאה והבנתי שעליי להתאים את התזונה שלי לעצמי ולהשאיר את הדגה בים. כיום אני מנהלת אורח חיים טבעוני שממלא את חיי שמחה פשוטה. הטבעונות עוזרת לי להרגיש חיונית ובריאה יותר.”

איך נולדו סדנאות הבישול?

“כשהתחלתי לטפל בקהל הבנתי שכדי ליישם את השינוי התזונתי עליי להביא את הקהל למטבח כדי שיחווה חוויה שמשתפת את כל חמשת החושים, שיריח, ימשש, יראה ויטעם. רק כך אפשר לגרום לשינוי לחלחל לעומק.”

בשנים האחרונות את מעבירה סדנאות מיצים, מה זה בדיוק?

“בשלב מסוים הבנתי שמעבר לסדנאות והקורסים שאני מעבירה במתחם שלי, כדאי שאקבץ את הקהל שלי ואעביר אותו גם ניקוי של כמה ימים, כך נולד החיבור הנפלא עם שותפי העסקי למסע ולדרך ‘זהר צמח וילסון’, שאליו חברתי בשנים האחרונות. בצורה נפלאה וקסומה אנחנו מעבירים ביחד כל חודשיים סופי שבוע של ניקוי מיצים, במדבר, בצפון, בהרי ירושלים ובכל מקום שאליו אנחנו מוזמנים. השינוי שעובר על הקהל בסופשבוע הזה מרגש אותי בכל פעם מחדש, אני מתרגשת לראות איך אנשים שמגיעים חסרי שקט ובפנים מכווצות יוצאים בסוף הסדנה עם חיוך ואור בעיניים ומברכים על האפשרות להתחיל בדרך חדשה, אין אושר גדול מזה.”

לפני ארבע שנים השקת את ספרך ‘חמש עונות במטבח, בישול טבעוני ברוח הזן.’ ספרי עליו.

“הספר הוא פרויקט חיים שמכיל את כל הידע שאספתי במשך השנים על מזון עונתי ואיכותי. רעיון חמש העונות, הלקוח מאסכולת חמשת האלמנטים של הפילוסופיה הסינית, הוא הבסיס למחקר ולעבודתי בקליניקה, המיושם במטבחי ובחיי. על פי המערב עונות השנה מחולקות לארבע, אך במזרח הסינים הוסיפו עונה נוספת,‘הקיץ המאוחר’, זוהי עונה קצרה שלה חשיבות רבה הנמצאת בין הקיץ לסתיו. הספר מחולק לחמש עונות, כל עונה נפתחת בשיר-פואם ששולח את הקורא דרך מילות השיר לעונה ולאנרגיה שלה. על חשיבות העונות, הצבעים, הטעמים, מצב הרוח, האיברים הקשורים והפילוסופיה עצמה אפשר לקרוא ולהעמיק בספרים השונים של הרפואה הסינית, שחלקם ציינתי גם במראה מקום. המתכונים עצמם מספרים מה מביאה-מניבה אימא אדמה בכל עונה. הם קלילים, טעימים מאוד ואינם מסובכים. חומרי הגלם מדויקים, איכותיים ומוקפדים ומאפשרים לנו לקבל את המזון הטוב ביותר וכך לשמור על בריאות תאי הגוף שלנו והחיוניות שלנו. גם מי שלא מבלה הרבה במטבח או שלא אוהב את המטבח יכול ליהנות מהיצירה, זה ספר שמתאים לקבל כמתנה ושיונח לצד ספרי אומנות אחרים.

אפשר להשיג את הספר ברשת סטימצקי, בחנות של זהר צמח וילסון (פרדס-חנה, תל-אביב), בחנויות נבחרות ובאתר של אביטל המאפשר קנייה ישירה עם שליח עד הבית.